Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

capsalera

capsalera

La Colla de Campaners d'ontinyent compleix tretze anys el diumenge 28 i és seleccionada al SARC 2008 de la Diputació de València

El proper diumenge estem d’aniversari, la Colla de Campaners d’Ontinyent compleix tretze anys. Fou el 28 d’octubre de 1994 quant, un grup d’amics dels quals és troba l’actual president Rafael Ballester Gandia, decidiren voltejar a mà les campanes de l’Assumpció de Santa Maria amb motiu del primer aplec de Gegants i Cabets a la nostra ciutat dintre dels actes de la celebració del 750 aniversari d’Ontinyent com a Vila Reial.

Des d’aleshores i, desprès de vora 10 anys d’electrificació i tancament de la torre, tornava a nàixer una nova generació de campaners distinta a l’anterior, naixia la Colla de Campaners d’Ontinyent que és va constituir legalment com associació el mes de juny de 1996, no obstant, els dos primers anys de treball foren els més intensos en recopilació i investigació formant part en si com arrels del Gremi de Campaners Valencians. Gràcies al suport de la parròquia de l’Assumpció, l’EXCM Ajuntament d’Ontinyent que firmava el primer conveni al 1997 i d’alguns campaners antics com ara el senyor Roberto Sanchis que faltà poc després de documentar alguns tocs, foren pilars essencials per dur endavant aquest projecte d’associació que, hui per hui, és constitueix com una de les més fortes.

En tretze anys ha passat de tot, començàrem amb vuit socis i ja hem aplegat als 50. Entre tots hem aconseguit 14 campanes noves a Ontinyent i hem restaurat més de trenta. S’ha donat vida junt als Fontanos al Ball dels Cavallets d’Ontinyent, amb Menestrils el Cant de la Sibil·la i amb els Campaners d’Albaida el voltejar totes les campanes de la Vall d’Albaida alhora per la fi del mil·lenni. S’han recuperat un total de 53 tocs, vols i repics de campanes existents sols al campanar major de la ciutat i s’han fet més de 600 visites al campanar de la Vila en deu anys. Hem creat set matraques noves a Ontinyent, hem contribuït a la restauració i conservació del patrimoni: Maquinària del rellotge de Sant Carles, Mare de Deu de Fàtima, Museu Parroquial de Sant Rafel i tots els campanars de la ciutat i de les terres veïnes. Hem viatjat a més de 50 poblacions per difondre el patrimoni campaner i crearem el 1999 l’actual campanar mòbil que és complementa amb dos matraques i una roda de 36 campanes. 

L’any 2007 serà també per excel·lència l’any en que la Colla de Campaners d’Ontinyent ha rebut més premis i major reconeixement tot i gràcies a l’estima i recolzament de tot un poble, som la pàgina web més visitada en un any d’història d’aquest mitjà i els ontinyentins ens valoraren com a millor entitat cultural del 2007 gràcies a un meravellós projecte dut endavant pel periòdic LOCLAR. Els mitjans de comunicació sempre han estat del nostre costat pel que faça falta i, això ens ha fet molt, no oblidant l’Arxiprestat d’Ontinyent font pionera del nostre treball i la bona intenció, recolzament i patrocini del EXCM Ajuntament d’Ontinyent. Tot a canvi de res i amb estima. 

El passat divendres ens notificarem que formem part del catàleg cultural del SARC de la Diputació de València de cara al 2008 on només figuren dos colles campaneres i una som nosaltres, un fet prou important, ja que amb l’ajut d’aquesta institució pública podrem obrir el nostre patrimoni campaner a les terres valencianes. Celebrarem els nostres tretze anys amb la Colla agermanada de Morvedre a Bocairent. El proper diumenge 28, les dues colles és desplaçaran al campanar de l’Assumpció d’aquesta veïna població per interpretar els tocs, vols i repics per l’entrada del nou rector En Angel Olivares. Com a forma simbòlica i de protocol, Campaners de Morvedre tocaran manualment les campanes fins el moment de la pressa de possessió del nou rector ja que prové de la comarca on exerceix el treball dita associació i a partir d’eixe instant serà la Colla de Campaners d’Ontinyent qui done l’entrada de En Angel a l’Assumpció de Bocairent que per una vesprada, tornarà a viure l’encant i protagonisme de tornar a voltejar totes les campanes a mà. La solemne Missa de possessió serà a les 18’30 hores

La Colla de Campaners d'Ontiynent visita i documenta la campana de l'Ermita de Santa Barbera de Bocairent per una pròxima intervenció

noticia8 1 noticia8 2

La Colla de Campaners d’Ontinyent ha visitat el matí del diumenge 22 de juliol l’Ermita de Santa Barbera – font del pla de Bocairent, al cor de la Mariola, per tal de documentar la campana i preparar el respectiu informe per procedir a una futura intervenció, ja que a hores d’ara no funciona correctament i, segons la primera impressió, el conjunt és troba en prou mal estat. 


A petició dels veïns i cuidadors de l’Ermita, un grup dels campaners d’Ontinyent visitaren l’espadanya així com el bronze que data de l’any 1940 recollint les respectives dades prou curioses com ara el tipus de jou, estrany i casolà, el toc a mig vol, o l’ús de la campana que, a més d’anunciar les diferents celebracions litúrgiques, ho feia també per les tronades o el perill de foc alertant als masos veïns.

VIDEO DOCUMENTAL DE LA CAMPANA.

Los relojes de Ontinyent se silenciarán para que un solo campanario marque el inicio de 2007

La colla soncronizará el final de 2006 con el ordenador y realizará los toques manuales. Todas las campanas de Ontinyent permaneceréran en silenció en la Nochevieja para que sena sólo los 12 bronces de Santa Maria los que anuncien la entrada de 2007. La Colla de Campaners realizára el repique manualmente, para lo cual se desconectará el sistema electrónico. Además, se lanzaran bengalas.

 

Los efectos de la globalización engullen poco a poco la sociedad. Este fenómeno ha llegado a la Vall d’Albaida por Nochevieja. El domingo, sólo uno de los campanarios de Ontinyent anunciará el fin de 2006 y el inicio de 2007 en forma de doce repiques. Será el de la iglesia de Santa María, mientras que el resto permanecerán silenciosos para conseguir que todos los vecinos celebren el comienzo del nuevo ejercicio al unísono.

La Colla de Campaners anunciará el año nuevo desde el Campanar de l’Assumpció de la iglesia de Santa María. Esta costumbre de centalizar el inicio del nuevo año en un mismo punto de Ontinyent se instauró en el 2000. Para esta edición, el edificio religioso ya contará con el nuevo bronce dedicado a los santos Abdón y Senén colocado la pasada semana. 

Las doce campanas que convierten esta torre en la mayor de la diócesis, comenzarán a voltear a las 23 horas con el aviso del bronce mayor, Petra. Un minuto antes de la medianoche, está previsto que las campanas triples repiquen a un ritmo acelerado y melódico como preámbulo a los cuartos de carácter doble.

A continuación, la Campana de foc, fechada en 1563, será la encargada de dar los doce repiques. Uno más acelerado será el que indique la entrada en el nuevo año 2007.

La novedad de este año vendrá después. “Desde lo alto de la torre se dispararán 50 bengalas que vestirán de luz el campanario de Santa María, algo que se podrá ver desde cualquier punto de la capital de la Vall d’Albaida”, señalaron desde la Colla. Como indican desde el colectivo, “la pirotecnia que se utilizará es totalmente inocua para el edificio, son bengalas de las que se emplean en los correfocs que se lanzarán desde la cúpula superior y que no pueden dañar el monumento”.

Al igual que viene haciéndose desde 2000, año del jubileo, los toques se harán manualmente y tan sólo este campanario realizará las doce campanadas, mientras el resto de campanarios ontinyentins serán desconectados de sus relojes “para no crear confusión”.

Para que los toques puedan realizarse manualmente será necesario desconectar el sistema electrónico que activa los martillos que golpean los badajos. Los campaners se guiarán a través del reloj del ordenador para golpear los bronces en el momento oportuno. 

El objetivo es “ver si podemos concentrar a la gente en la plaza del Ayuntamiento como hacen en otros pueblos más pequeños como, por ejemplo Otos, para dar la bienvenida al nuevo año”.

 "La gente se concentrara más en un solo sitio"

Centralizar las campanadas de fin de año en Santa María tiene sus defensores y sus detractores. Feliciano Rubio, de 64 años, señala: “Me parece muy bien que se den sólo en una iglesia, así se concentra la gente en un sitio y no van cada uno a su iglesia. Además si sólo suenan los bronces en un sitio se molesta menos”. 

Otra vecina, Águeda Agulló, de 37 años, también se muestra a favor de la concentración y argumenta: “Es muy bonito porque es una forma de unir a la gente en una noche tan especial. No me parece bien lo de las bengalas porque aunque no hagan nada siempre puede pasar algo”. 

Sin embargo, José Luis Micó, de 21 años, piensa que esa noche deberían tocar todos los bronces de Ontinyent: “Se han hecho campanarios nuevos últimamente y estaría bien que el pueblo entero demostrara su estado de alegría haciéndolos sonar todos al mismo tiempo”.

Una catalogación cifra en 180 el número de campanas que posee la Vall

La Colla de Campaners de Ontinyent y la de Albaida han finalizado la catalogación de las campanas de iglesias y ermitas de la Vall, que han realizado conjuntamente en los Últimos meses.

«Hemos encontrado piezas verdaderamente interesantes, de un alto valor. Pero las campanas necesitan de inversiones urgentes, porque es un patrimonio que se nos va. Además, también hemos constatado que las intervenciones que se han realizado en algunos campanarios son muy criticables, porque no se han seguido unos criterios adecuados», afirman los representantes de ambos colectivos.

La catalogación ha permitido determinar que las dos campanas más antiguas de la comarca se encuentran en Ontinyent. Una de ellas en el campanario de la Vila, de 1553 y la Andreua de las Carmelitas de 1602. Por cronología les siguen la de la ermita de Sant Miquel de Albaida de 1643 y la del Crist de Salem de 1731.

También se deben destacar, pero desde un punto de vista menos afortunado las campanas de la población de Sempere, que están a punto de caer o las de Alfarrasí, que a pesar de constituir uno de los mejores conjuntos de campanas de la Vall, ofrecen un estado de conservación lamentable. En total las dos Colles han contabilizado un total de 180 campanas entre iglesias y ermitas. Esta catalogación, Única de este tipo en todo el Estado, es el paso previo para el proyecto que tienen en marcha ambos colectivos, de despedir el milenio haciendo sonar simultáneamente campanas en todas las poblaciones la Vall. Desde los colectivos de campaners animan a aquellas personas interesadas en participar en la celebración sonora, a contactar con ellos

Buscar

Notícies