Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

capsalera

capsalera

El Cant de la Sibil·la Bé Inmaterial de Rellevància Local

 

Representants de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència han comunicat a l’Ajuntament d’Ontinyent que s’ha acceptat la petició de declarar el Cant de la Sibil·la com a “Bé Immaterial de Rellevància Local”. La proposta va ser tractada el passat mes de juliol al Ple d’Ontinyent a instàncies del regidor de Cultura, José Antonio Calabuig, comptant amb el suport de tots els grups polítics. El Cant de la Sibil·la, que serà inscrit en breu en l’Inventari del Patrimoni Cultural Valencià de la Generalitat, significa la representació ontinyentina del drama litúrgic medieval que profetitza la fi del món, molt difós al sud d’Europa fins que va ser prohibit per l’Església al segle XVI.

La distinció aconseguida es dirigeix a aquelles tradicions que mantenen i potencien l’ús del valencià i, en aquest aspecte, el Cant de la Sibil·la, que originalment es cantava en llatí, és una de les primeres expressions poètiques en la nostra llengua, ja que es documenten versions en valencià des del segle XIII.

Des de l’any 2000, quan es va recuperar aquesta tradició, el Departament de Cultura de l’Ajuntament d’Ontinyent organitza amb diverses entitats i associacions locals, com el grup Menestrils, la Colla de Campaners o el Grup de Danses, la representació del Cant de la Sibil·la. Aquesta posada en escena, que té lloc cada 22 de desembre a l’església de Santa Maria, s’ha convertit en una cita imprescindible en el calendari cultural de la ciutat i ha esdevingut un reclam de primer ordre per al turisme cultural que atrau públic local, comarcal, nacional i fins i tot de l’estranger. En incloure el Cant de la Sibil·la a l’Inventari de Béns Immaterials de Rellevància Local de la Generalitat, la Conselleria de Cultura dictaminarà les mesures a adoptar que garantisquen la preservació i difusió del cant, així com la seua investigació i documentació.

(Informació extreta de www.comarcal.tv)

Ofrenda de la Puríssima del 1974

 

In memòria a la memòria. Hui, 11 de gener de 2015, el patrimoni campaner d'Ontinyent està d'enhorabona. 40 any més tard, al youtube ha aparegut un documental que canviarà la percepció del nostre passat, millor dit, el rescatarà i el farà present. Impensable era vorer voltejar, en video i en color, totes les campanes de la Vila en les seues trujes de fusta i pedra originals. Sols conservem alguna fotografia. Menys possible era vorer als nostres avantpassats campaners, abans de l'era del motor, en acció, tocant les campanes manualment. Sols teniem testimonis orals. I menys impensable era vorer el interior del campanar de la Vila abans de qualsevol reforma i amb tots els mecanismes manuals originals. No puc contindre els sentiments, ni menys encara, deixar de compartir aquest gran video del que agraixc de tot cor al usuari que l'ha penjat i, més encara, al seu autor. Hui, fem el major homenatge al passat vejent voltejar les campanes de la Vila a la Puríssima de 1974. Insuperable!!!!

Ximo Silvestre (11 de Gener de 2015)

 

Video complet del reportatge.

 

 

Fragment del Volteig de Campanes

 

 

Volteig General al Campanar de la Vila el dia 1 de Desembre de 1974

Al vídeo es pot apreciar totes les campanes amb la seves truges originals, en els últims anys de les campanes de forma manual, ja que es varen mecanitzar a l'any 1979, la campana de la puríssima i al 1981 les campanes Ignacia, Albats, Combregats, Santíssim i Petra, deixan per al oblit el Ximbolet, Sant Bertomeu, Micaleta i Calbinot. Fins aquell 30 d'Octubre de 1994, on el campanar de la Vila va tornar a sonar amb tot el seu resplandor.

 

Volteig General de la Colla de Campaners d'Ontinyent

 

Dilluns torna a representar-se a Ontinyent el Cant de la Sibil·la

Dilluns vinent, 22 de desembre, torna a l’església de Santa Maria d’Ontinyent la representació del Cant de la Sibil·la, que inclou la Dansa de la Mort. Des que es va recuperar l'any 2000, aquest cant medieval s’escolta a la capital de la Vall d’Albaida gràcies a la Colla de Campaners i Menestrils, amb la col·laboració del Nou Orfeó, el grup de Danses, l’Agrupació Coral Llorenç Barber d’Aielo de Malferit, l’Agrupació Musical d’Ontinyent i el grup el Regall. L'any 2010 s’hi van incorporar les figures de les parques, encarregades de donar, medir i llevar la vida.

La representació tindrà lloc a les 20.30. La marxa processional de la Dansa de la Mort, les Campanes de la Sibil·la i el propi Cant de la Sibil·la són els temes principals de l’espectacle en què hi participen vora vuitanta persones, amb les veus solistes de Laura Valls en la Dansa de la Mort, i de Cecília Blanquer i Consol Rico en el Cant de la Sibil·la, amb Cristina Mollà com a organista.

Com a novetat, enguany es limitarà l'aforament a les sis-centes places que hi ha per a estar asseguts, seguint les indicacions de l'Arxiprestat d'Ontinyent. Segons que s'ha assegurat en l'acte de presentació del cartell de la representació, en les últimes edicions s'hi havien arribar a congregar prop de mil persones.

VilaWeb, 18-12-2014

Enllaç noticia

Exposició Commemorativa, 20 anys de Campaners

noticia7 1

 

La Colla de Campaners d’Ontinyent, informa que amb motiu del seu 20é aniversari ha organitzat una exposició commemorativa al locals parroquials de Sant Rafel (enfront l’església), que serà inaugurada el pròxim divendres 31 d’octubre a les 20:30 hores.

L’exposició combina un recull de fotografies, un audiovisual, i una mostra dels elements i vestits més característics al voltant de les activitats que l’associació ha desenvolupat al llarg de la seua història; així trobarem referències al Ball dels Cavallets (recuperat l’any 1.999 per aquesta associació junt amb la comparsa Fontanos), el Cant de la Sibil·la (que es realitza des de l’any 2.000 amb la participació del grup Menestrils, Grup de Danses i altres col·lectius), sense oblidar les matraques i campanes que tantes vegades han participat a diverses celebracions de la ciutat i fora d’ella. A més a més, la Colla de Campaners ha volgut completar la mostra amb un recull de peces molt interessants per seu valor històric i patrimonial, d’aquesta manera es podrà gaudir de la campaneta de la desapareguda ermita de Sant Onofre, bronze que data del segle XIV sent una de les més antigues de la Comunitat Valenciana i que ha quedat acondicionada definitivament com a peça de museu amb la construcció d'una base protegida en cristall per allotjar-la; diferents batalls, com el de la campana de Foc del Campanar de la Vila; motles, capçals,... i tot un seguit d’elements que sens dubte faran gaudir al visitant.

Una vegada inaugurada, l’exposició permaixerà oberta de l’1 al 9 de novembre en horari de 18:00 hores fins a les 21:00, puguen-se concertar visites fora d’horari contactant amb l’associació mitjanant el correu electrònic: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. i al telèfon 626233271.

Des d’aquestes línies volem convidar a tota la ciutadania a què ens visite, segurs que trobara una mostra que serà del seu interés; a la vegada que agrair a totes les persones que al 1.994 decidiren fundar aquest col·lectiu, així com a tots aquells socis que al llarg d’aquests 20 anys han anat treballant i deixant la seua empremta per poder aplegar a aquest aniversari sent una associació consolidada i reconeguda a la ciutat.

 

Noticies a la premsa:

Vilaweb Ontinyent.

Campaners.com

Comarcal.net

Archivalencia

Levante EMV

Colla de Campaners de Betera

TV. Comarcal

Buscar

Notícies