Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Visites guiades al Campanar

  Visita agosto 2020

 cooltext1457128275    

Colla de Campaners d'Ontinyent

Des de 1994 vetlan per el patrimoni campaner de la ciutat.

Associació recolzada per: 

  Ajuntament Ontinyent Manual Corporatiu 2                     logohorizontal                    

 

Va ser un dia molt recordat i en testimoni de molts Ontinyentins. El passat 16 de juliol de 2003 entraren a formar part del patrimoni campaner i de la vida cristiana, la nova campana Puríssima Sang i les noves Trebanelles Verge del Carme al monestir de la congregació de Carmelites. L’actual Bisbe de Oriola-Alacant, En Jesús Murgui Soriano batejà aquestes Trebanelles de 1200mm de diàmetre en el transcurs de la solemne Missa Major en honor a la Mare de Deu del Carme.

trebanella 2

Dues exclamacions giraven al voltant de la ciutat, per fi les Carmelites tornen a tindre un Ximbolet i una Matraca! Un treball de dos anys de duració que la Colla de Campaners d’Ontinyent va realitzar i dirigir. Era clau i necessari que aquest monestir tinguera matraca, per suposat, una de les mes cridaneres i principals de la ciutat amb el permís del campanar major d’Ontinyent, ja que actualment és on es congreguen gran part de les confraries i germandats a processionar en la celebració del Sant Soterrament i, com no, anuncien el temps de dol que es viu a l’interior d’un convent ple de pau, fe i amor com tenen i mereixen les Mares Carmelites.

Aquest instrument de fusta de faig instal·lat a l’interior de la torre campanar es sonat de forma manual per les Mares Carmelites amb l’ajut de l’associació. Presenta dotze martells i unes epigrafies molt ben il·lustrades que la defineixen com ara una imatge de la Verge del Carme, l’emblema Marià, una Rosa i un castell representant les “letanies” de Maria, a mes de l’escut del Carmelo, entre altres... Varen ser realitzades pel fuster Ontinyentí en Josep Lluís Garcia Molla i sufragades per la Colla de Campaners d’Ontinyent. Des d’aleshores, ja porten dos anys sonant a dalt de la torre després de mes de seixanta anys de silenci i, encara que no es puguen apreciar des de baix, el seu sou sec i estrident el notareu de ben fort.

La instal·lació d’aquesta matraca tancava, com deien, dos anys intens de treball i restauració del campanar i les seues campanes dividits en tres fases. Una primera costejada per l’associació amb la restauració de la centenària i històrica campana Andreua, una segona amb la campana Maria i Elies sufragada pel monestir i, una última amb el bateig i recuperació de l’antic “Ximbolet”, ara campana Puríssima Sang, sufragat per la Parròquia de Sant Rafel i, com hem comentat, l’actual matraca. Va ser un treball realitzat al cent per cent per membres de l’associació per tal de reduir els màxims costos possibles. Moltes gràcies als qui van ajudar a contribuir aquest fet tan necessitat, les Carmelites mereixen mes que el nostre carinyo.