Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Visites guiades al Campanar

  Visita agosto 2020

 cooltext1457128275    

Colla de Campaners d'Ontinyent

Des de 1994 vetlan per el patrimoni campaner de la ciutat.

Associació recolzada per: 

  Ajuntament Ontinyent Manual Corporatiu 2                     logohorizontal                    

 

30 de novembre de 1941, set campanes foren batejades a la Plaça de la Vila. Quatre per l’Assumpció de Santa Maria, dos per Sant Carles i una per Sant Miquel. Els uneix un mateix fonedor, Manuel Roses Vidal i, unes epigrafies molt semblants sospitoses d’amagar altres noms molt mes antics. 

combregarts 3

Els Combregars Vella fou la segona campana mes gran d’aquesta segona reposa de campanes després de la Guerra Civil. Encara que s’il·lustra el nom de Santa Àgueda, tot el mon la coneix com Combregars degut al paper que desenvolupa i a l’anterior campana a ella. Pesa 465 kg (els pes rau sols en la campana), te un diàmetre de 930mm i una alçada de 850mm. Fins la seva restauració, la campana estava ubicada del revés amb la creu a la part interior central, fet que no donava visibilitat ni importància a la part central principal on existeixen indicis i mostres de que aquest bronze no data de 1941 ni tampoc es diu Santa Agueda. El seu parador original i nom encara en son desconeguts a l’igual que la resta de les altres sis campanes falsificades (excepte l’antiga campana de la Puríssima). Un misteri que a poc a poc resoldrem.

combregarts 2

Ha sigut la última campana de les grans en restaurar a la torre, podem dir que encara es recent ja que fou reestrenada en les festes de la Puríssima de l'any 2006. La seua intervenció passà de prioritària a urgent degut al partiment i caiguda de l’antic contrapès de ferro el passat 4 de desembre de 2004 formant part d’un dels accidents mes greus ocorreguts en campanes. Ara no llueix ninguna truja degut a que es conserva com a pesa de museu..

combregarts

El seu paper era molt abundant ja que tocava a cada quart de hora anunciant el temps, així mateix era la campana principal en anunciar els diferents tocs a missa. Formava part del bronze intermedi per als respectius tocs a mort d’home i dona així com el toc de l’Ave Maria. Destaca tres dies a l’any: el Dijous Sant, el Dia dels Combregars i al Corpus Crhisti on es realitzen vols de caràcter molt especial parant tota la resta de campanes a meitat vol excepte aquesta i la del Santíssim, protagonistes al seu nom en dites festivitats. També destacava en un toc ara apartat per les seues característiques però que forma part de la memòria i historia del patrimoni campaner, es tracta del toc a Combregar de dona o home, en altres paraules i mes clares com a l’extrema unció. Aquest toc es va deixar de fer perquè als malalts que se’ls anava a donar l’extrema unció oïen el toc dedicats a ells i algun mes que altre es moria del disgust. Sempre es deia que no era gens bo escoltar la campana dels Combregars sola ja que algú estava a les portes d’entrar al cel. Ara el toc de Rogativa amb la campana de la Puríssima ens qui ens crida a l’oració per tal donar a una malalt la millor curació o en casos extrems el millor descans etern.