Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Visites guiades al Campanar

  visites

 cooltext1457128275    

Les campanes:

El Santíssim

 santissim 1

 cooltext1457128275

Colla de Campaners d'Ontinyent

Des de 1994 vetlan per el patrimoni campaner de la ciutat.

Associació recolzada per: 

  Ajuntament Ontinyent Manual Corporatiu 2                     logohorizontal                    

 

Començant el any, apleguem a la festa més arraiga a les nostres terres, la de Sant Antoni Abad o del Porquet. És per això que farem una ullada a la segona campana més menuda del campanar de Sant Francesc, la campana del Senyor.  Aquest bronze va acompanyat per la dedicació al Sant Pare Sant Antoni Abat i de forma molt estranya, a la part interior central apareix el nom del Senyor en forma de relleu mentre que la segona dedicació citada anteriorment és presenta de forma esculpida. És poden donar diverses teories i amb sentit al fet, la primera seria parlar d’un bronze anterior a la seua data de bateig i comprat al conegut mercat negre, sense donar importància en algunes inscripcions que la identifiquen afegint la resta i, l’altra teoria, rau en la necessitat, degut a la importància de Sant Antoni en aquest temple amb les conegudes i desaparegudes festivitats al seu honor no reflectides en cap campana a la torre. Podem afirmar la seua antiguitat anterior a la data que figura i també la inexistència d’algun element visual ni inscrit que la identifiquen com a campana de l’església de Sant Francesc després de comprobar que el seu fonedor ha creat campanes vingudes del mercat negre o amb errades d’ubicació i compra.

senyor 5

Va ser fosa teòricament cinc anys després de finalitzar la Guerra Civil, l’any 1944. El seu autor Manuel Roses Vidal de València, amb la característica d’una firma familiar encapçalada per Manuel Roses Santos que la diferencien de la resta de campanes fetes pel mateix fonedor. Presenta un diàmetre de 640mm, una alçada de 580mm amb un pes aproximat de 152Kg. Respecte a les seues epigrafies cal destacar una creu a la part exterior central, una corona reial a la part dreta central, la firma del fonedor al costat contrari i per últim els únics texts que coronen el bronze a la part interior central descrita anteriorment junt amb l’any “Onteniente 1944”. Dues garlandes una a la part superior formada per segells, crismó, creu, calze... i un altra a la part inferior, complement el conjunt.

La seua ubicació és situa a la part de la teulada de l’església, mirant cap a la plaça de la Coronació. A l’igual que les altres tres campanes, conserva un contrapès prou recent de ferro per l’empresa Manclús, en bon estat però totalment perjudicial per a la campana degut a les vibracions que deixa emetre, aconsellem de nou un canvi total dels contrapesos formant part de l’ultima torre que en conserva. Respecte a l’estat del bronze és prou satisfactori a excepció de la brutícia que hi presenta a més d’estar picada, cal una neteja total de l’instrument  per tal esbrinar algunes sospites de falsificacions i un estudi profund que centrarem entorn als dos noms que hi presenta apareixent la figura de Sant Antoni en segon terme.