Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Visites guiades al Campanar

  visites

 cooltext1457128275    

Les campanes:

El Santíssim

 santissim 1

 cooltext1457128275

Colla de Campaners d'Ontinyent

Des de 1994 vetlan per el patrimoni campaner de la ciutat.

Associació recolzada per: 

  Ajuntament Ontinyent Manual Corporatiu 2                     logohorizontal                    

 

Fem un parèntesis amb les campanes dedicades a la Puríssima, no cal oblidar que a finals de novembre ens recau una meravellosa festivitat que a Ontinyent també és celebra gràcies a l’esforç i voluntat dels diversos músics que festegen a la seua patrona Santa Cecília.

cecilia 9

Encara que ens perdura i adorem una imatge a l’Ermiteta de la Concepció, també existeix i, rarament, una campana dedicada en aquest santoral, concretament la tercera més gran del campanar de Sant Francesc, com dèiem, un dels més antics de la ciutat i amb campanes prou posteriors. Sant Pasqual Bailon i Santa Cecília, les dues campanes majors de l’església, van ser foses l’any 1987. Les dues donades per famílies, aquesta última que citarem hui va ser fruit de la donació familiar Torró Galiana.

cecilia 8

Fosa teòricament per Salvador Manclús de València (parlem de fosa teòrica perquè aquesta empresa sol subcontractar les foses de campanes), aquest bronze te un diàmetre de 720mm, una alçada de 620mm i un pes aproximat de 216Kg. Parlant de les seues epigrafies, malgrat que no presenta moltes il·lustracions, si que ho fa amb text. Sols la creu característica es situa com a imatge a la part exterior central ubicada al Carrer Gomis. Dintre i baix del nom de Santa Cecília acompanyat d’una garlanda vegetal a tota la campana, podem llegir: “Donación – Familia Torró Galiana / Padrinos / D. José Torró Garcia / Dña. Amparo Torró Galiana / Iglesia de San Francisco / Onteniente 1987. Al lateral esquerre podrem apreciar la firma del instal·lador i antic mantenedor de la campana “Fundición de Salvador Manclús, C/ Industria 27, València”. Actualment aquesta empresa encara existeix i treballa en unes noves instal·lacions a Rafelbunyol.

cecilia 5

Conserva un contrapès original i de ferro, parlem d’original perquè la campana va ser fosa en l’època nefasta de la modernització de les campanes substituint tots els jous de fusta i pedra a ferro. La forma i dibuix de creu característic als jous d’aquesta empresa, ha de ser substituït per un de fusta per restaurar els valors sonors i culturals de l’instrument així com els tocs tradicionals. Finalitzat el repàs al conjunt de campanes i campanar de l’església de Sant Francesc, cal citar que l’estat de les campanes és prou bo, sobretot aquesta, però no deixem de citar una tasca encara pendent i que aquest bronze no ha pogut gaudir degut a que sols te 27 anys d’història. Aquestes quatre campanes necessiten una restauració dels seus jous a fusta, no urgent, però si necessària ja que és la única torre de la ciutat que encara son de ferro i necessiten un element aïllant de les vibracions per conservar, tal i com s’ha fet, aquesta peculiar i històrica torre.