Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Visites guiades al Campanar

  visites

 cooltext1457128275    

Les campanes:

El Santíssim

 santissim 1

 cooltext1457128275

Colla de Campaners d'Ontinyent

Des de 1994 vetlan per el patrimoni campaner de la ciutat.

Associació recolzada per: 

  Ajuntament Ontinyent Manual Corporatiu 2                     logohorizontal                    

 

 

Abans de la Guerra Civil de 1936 i segons restes registrades a la torre – campanar amb la corresponent documentació històrica, la Reial Parròquia de Sant Carles Borromeo comptava amb sis campanes: quatre grans i dues triples anònimes, unes Trebanelles i els “campanons” del rellotge. Fa més de 50 anys és completava el conjunt en la que seria la nova campana major i quarta dels bronzes nomenada “Faustina”. En una banda, desapareixeria el nom i protagonisme del titular del temple registrat abans com a campana major i, per l’altra, deixarien d’existir les conegudes campanes menudes que tant ens han acompanyat com a crida a l’oració o a les respectives pregaries diàries.

carles 1

Setanta anys més tard, tornaria en aparèixer una de les dues campanes menudes. La restauració del campanar, les campanes, el gran esforç de la Parròquia i tota la població destacant el padrinatge i sufragi d’Amparo Torró Galiana, feren possible, un 4 de juny de 2005 la creació d’un nou bronze nomenat, amb tots els honors que li correspon, Sant Carles Borromeo, festivitat que demà celebrem.

            L’elecció del nom del titular en la campana vindria determinada per la no existència del mateix des de la postguerra així que, de nou i, des de fa més d’un any, tornem a escoltar un dels coneguts “Ximbolets” de Sant Carles amb un pes de 42Kg, una alçada de 320mm i un diàmetre de 470mm fosa el maig de 2005 per les artesanes mans d’Abel Portilla de Gajano (Santander). A les seues epigrafies podem trobar dos textos bíblics referents al Sant Cardenal, coronant la part superior: Jo sóc el Bon Pastor. Jo conec les meues ovelles i les meues em coneixen. Joan 10,14. Coronant la part inferior: Aquest és el servidor fidel i prudent a qui el senyor confià la seua casa. Llc 12,42. A la part interior central i junt amb la inscripció del nom i la parròquia, podem apreciar una digna reproducció de la imatge del retaule realitzat per l’artiste “Carlets” que presideix l’altar Major del temple als dies ordinaris. Al centre opost, la creu característica del fonendor, mentre que a un lateral figura la data de fosa, maig de 2005 junt l’escut oficial de la ciutat amb els quatre títols: Molt Antiga, Noble, Lleial i Caritativa ciutat d’Ontinyent. Per altra banda, al lateral opost, podem observar el bàcul i la mitra representats pel símbol cardenalici del titular.

            Sant Carles Borromeo completa el conjunt de campanes actuals amb un total de cinc bronzes, dos “campanons” de rellotge conservats i en funcionament després de mig segle de silenci i unes noves Trebanelles. La podreu escoltar a la part superior i interna de la torre tots els dies com a crida al rosari o iniciant els voltejos generals amb un contrapès de fusta i sonoritat excel·lent.