Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Visites guiades al Campanar

  Visita agosto 2020

 cooltext1457128275    

Colla de Campaners d'Ontinyent

Des de 1994 vetlan per el patrimoni campaner de la ciutat.

Associació recolzada per: 

  Ajuntament Ontinyent Manual Corporatiu 2                     logohorizontal                    

 

A les portes d’haver celebrat la festivitat de Sant Francesc d’Asis, fem un repàs a una de les tres campanes actuals existents amb la dedicació d’aquest sant. Actualment existeixen tres campanes batejades amb dit nom, la campana menuda de l’església de Sant Francesc, que hui citarem, la menuda del col·legi – monestir de la Concepció i la menuda del nou conjunt de campanes de Sant Josep. La característica peculiar és que en tots els conjunts de campanes, dits bronzes protagonitzen el tamany més inferior, fet prou estrany sobretot a la campana de l’església de Sant Francesc ja que al ser la campana titular deuria ser la major, no obstant, cal senyalar que fou la primera campana en fondre del conjunt després de la Guerra Civil amb quaranta anys de diferència de les dues més gran i, segurament la primera intenció era complir l’objectiu de la dedicació del titular sigues quin sigues el futur vinent.

francesc 2

“San Francisco”, tal i com es reflecteix a la inscripció de la corona superior, és una campana fosa per les mans de Joan Baptista Roses, d’Atzeneta d’Albaida l’any 1942. Aquest fonedor no protagonitza gaire la creació de campanes a la dècada dels quaranta en la nostra ciutat, és per això, que sembla ben estrany que no sigues Manuel Roses Vidal com la resta de bronzes datats de l’època. Te un pes aproximat de 72Kg, una alçada de 460mm i un diàmetre de 500mm.

francesc 3

Les seues epigrafies son bàsiques, tan sols el nom a la part superior com hem citat anteriorment i la seua data coronant la part inferior “Onteniente año 1942” apareixen com a únics textos, per altra banda, alcem sospita d’una nova falsificació per dos motius ben clars, l’estructura i òxid del bronze que la fan més d’un segle d’antiguitat de la que figura, i la no il·lustració d’una imatge de Sant Francesc. Apareixen com a imatges, la Verge del Pilar a la part esquerra, una custòdia a la part dreta, una creu diferent amb Agnus Dei en la part exterior central i la marca del fonedor presidint la part interior central, fet ben estrany. La pobresa en els textos també alcen com a punt clau de falsificació.

francesc 4

Actualment presenta un contrapès de ferro instal·lat per indústries Manclús al final dels anys vuitanta coincidint amb la creació de les dues campanes majors. Cal substituir-lo  per un novell de fusta que no transmeta les vibracions i no la faça malbé la peça ja que la torre presenta molt bon estat i és una de les més antigues de la ciutat. Respecte al seu estat és satisfactori i te una sonoritat prou bona, que és conformarem amb tan sols escoltar-la perquè únicament és divisada pels veïns lindants a la part baixa del Dos de Maig i la Niñez ja que cau a la teulada de l’església.