Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

La Colla de Campaners d’Ontinyent. Som, més que dues dècades d’història...

L'Associació Cultural "COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENT" fou fundada el 30 de octubre de 1994 quant, després de l’abandó i posterior electrificació per falta de campaners al Campanar de la Vila d’Ontinyent, alguns membres de l’associació de Gegants i Cabets, amics i simpatitzants, decideixen accionar novament i, de forma manual, les campanes de dita la torre en el transcurs del primer aplec de Gegants i Cabets organitzat amb motiu del 750 aniversari d’Ontinyent com a Vila Reial.

qui som 1

 

               Voltejant al campanar de la Vila, Puríssima del 1994.

 

Des d’aleshores, naix el fort impuls i la il·lusió en recuperar el patrimoni campaner de la ciutat. Amb forta vocació arranquen els dos primers anys durs de l’entitat amb la neteja i ficada al dia de tots els campanars ontinyentins i la catalogació dels mateixos junt als pobles del voltant identificant-nos com una de les primeres associacions dedicades a la documentació i catalogació de campanars i campanes. L’associació pren legalitat i activitat jurídica pròpia sense ànim de lucre l’estiu de 1996.  

            El dia vint-i-cinc de juny de 1998 Rafel Ballester, en qualitat de Cap de Colla signà el primer conveni de col·laboració amb l’Excm. Ajuntament d’Ontinyent el qual, implica, la edició de la primera consueta anual de tocs de campanes amb una prolongació fins l’actualitat, era, aleshores, quant es dona finalitzada la recuperació dels més de 53 tocs, vols i repics del campanar de la Vila que es sella amb la mort del últim campaner antic, gràcies doncs al senyor Roberto Sanchis Llopis, que morí el 14 de febrer del 1998 als 89 anys. Ja hem trobat el seu nom a sobre la coveta de la Cendra. Segur que li agradaria saber que la cendra beneïda ha tornat, i que no l'oblidarem malgrat la seua insistència en que els tocs devien morir amb ell.

 

qui som 2

 

                                                                          El Senyor Roberto, voltejant la Petra.

 

                La instal·lació d’una escala de ferro al campanar de Sant Miquel i l’arrancada de la famosa figuera. La primera neteja i condicionament de les campanes de l’Hospital de la Beneficència, el trencament de la Petra, la seua posterior restauració junt a l’antiga campana de la Puríssima, la recuperació de la font de Sant Pere de Verona i la Matraca antiga de la Vila junt a la il·luminació artística del monument, els concerts a Bocairent, Montaverner... la lluita per salvar l’església i les campanes de Guadassèquies, el malestar greu del campanar d’Albaida, l’edició de la revista la Matraca, el Gremi de Campaners Valencians i la dolorosa pèrdua de Jordi Martí i Gil, jove campaner cofundador amb tan sols 16 anys marcarà un 1998 no sols per al record sinó com a preàmbul de l’any següent en el que l’associació pegarà un fort pas de gegant després d’haver consolidat i recuperat el patrimoni campaner ontinyentí.

 

qui som 3

 

                            Fent el repic de la Puríssima, Any 1995

 

                Toca avançar, i de valent, el 1999 – 2000 serà el canvi de mil·lenni junt el fort avançament de l’entitat. Renaix el Ball dels Cavallets d’Ontinyent recuperat per l’associació amb el finançament de la Comparsa Fontanos de la que reestrena l’antic ball processional per l’ambaixada de 1999, al mateix temps que és construeix el campanar mòbil, substituint al anterior tubular, deixant l’associació amb pocs diners però un fort ànim de futur. Poc abans, a la trobava d’Escoles en Valencià de Fontanars dels Alforins estrenem la primera “Trebanella” portàtil. S’edita el primer volum, junt al grup de Música Antiga Menestrils de “Rode la Bola”, música tradicional d’Ontinyent que inclou tocs, vols i repics de campanes.

 

                                 Presentació del Campanar Mòbil a l'entrada Cristinana d'Ontinyent, Agost de 1999

 

 

         L’any 2000 vindrà marcat per la fi del mil·lenni, però abans s’encetarà al mes de gener la recuperació del Cant de la Sibil·la junt amb el grup de Música antiga Menestrils, un dels grans projectes que s’ha consolidat, ha agafat gran importància i organitza la Colla en l’actualitat. Els primers cinc anys de l’associació marcaran un abans i un després amb la celebració de l’arribada del tercer Mil·lenni junt amb els Campaners d’Albaida aconseguint, després de tot un llarg any intens de feina, que totes les campanes de la Vall d’Albaida foren catalogades i voltejaren a l’uníson la mitjanit del 30 de desembre de 2000.

L’any 2002 s’inicia amb aniversaris, 200 anys de la campana del Santíssim i 400 anys de la “Adreua” del Monestir de la Puríssima Sang. Aquestes efemèrides fan iniciar una forta etapa de restauracions de campanars i campanes que es prolonga fins l’actualitat. Així mateix, continua la restauració del conjunt de campanes del Campanar de la Vila i s’inicia la del Monestir de la Puríssima Sang que finalitzarà, aquesta última al 2003 essent el primer campanar de la ciutat en recuperar la seua instal·lació i conjunt original de la mà de la Colla de Campaners d’Ontinyent.

El 2003 s’enceten les gestions que es faran realitat l’any següent sobre la urgent restauració del Campanar i campanes de la Reial Parròquia de Sant Carles Borromeo, una obra que ascendeix a més de 300.000€ i que retorna la veu, després de dècades d’absència, de la campana Faustina o la badada del Santíssim Crist de l’Agonia junt a la recuperació de la Matraca i la campana de Sant Carles. Una restauració que s’inicia el 2004 i que finalitza amb la benedicció del campanar i el nou conjunt de campanes el 3 de juny de 2005. El mateix 2004, a banda de celebrar intensament el 10 aniversari de l’associació amb una gran exposició campanera junt al 50 aniversari de la Coronació de l’actual imatge de la Puríssima, es restaura la campana de Foc (1563) que al 2013 va complir 450 anys i la de Sant Ignasi (1941). L’any és converteix amb un referent històric campaner amb la recuperació de la antiga campana de l’Ermita de Sant Onofre originaria a la constitució de la Parròquia de Santa Maria (1380 aprox.) i que en l’actualitat és troba a la Parròquia de Sant Rafel.

 

qui som 4

 

                                                   Restauració del campanar de Sant Carles, Any 2005

 

L’any 2006 es restaura el conjunt de campanes de l’Ermita de Sant Esteve, es construeix el nou campanar de Sant Josep i les noves quatre campanes beneïdes l’1 d’octubre del mateix any. L’any acaba amb la fosa de la campana dels Sants de la Pedra que completa la dotzena de bronzes al campanar de la Vila d’Ontinyent, junt a la campana de Sant Bertomeu gracies al esforç de la promoció de “camareres” d’aquell mateix any. 

 

qui som 5

 

              Restauració campanes de Sant Esteve, Juliol de 2006 

 

Aquest mateix any, també participem a la visita de Sa Santedat en Benet XVI a València amb motiu de l’encontre mundial de les famílies.

 

noticia6 13

                                        Al Micalet de València en la reunió preparatòria dels vols amb motiu de l'Encontre Mundial de les Famílies. Any 2006

 

 

Al 2007 celebrem el 50 aniversari de la Campana Faustina al Campanar de Sant Carles Borromeo, rebem el premi “Competic” per part de la Generalitat Valencianaa la pàgina web més visitada després de dos anys al món d’internet. Realitzem diversos concerts, naix la Colla a Sagunt i Sagra que establim forta amistat i restaurem la històrica campana de l’Ermita de Sant Jaume de Bocairent. A maig, El campanar mòbil viatja a l’encontre de Campaners a Os de Balaguer (Lleida) i fa conèixer el treball de l’associació.

 

qui som 6

 

                                             Repicant a la trobada de Os de Balager, Abril de 2007  

 

El 2008 ve marcat per la restauració completa del Campanar de l’Ermiteta de la Concepció amb la creació d’una nova campaneta que completa el conjunt i la nova “Matraca” gracies a la col·laboració de l’Associació de Llumeners de Sant Antoni Abat. La benedicció del nou conjunt té lloc el 5 de maig. També, gracies a l’aportació de l’EXCM Ajuntament d’Ontinyent, restaurem la campana de l’Ermita de Morera d’Ontinyent i cataloguem part de les campanes de les masies ontinyentines.

 

qui som 13

 

              Muntant les campanes de l'Ermita, Maig de 2008

 

El 2009 marca per excel·lència l’any en que finalitza la restauració del Campanar i Campanes de Santa Maria d’Ontinyent. El segon trencament de la Petra i la construcció de la nova campana de Santa Barbara junt a la restauració de les campanes menudes fan un esdeveniment important per acollir la trobada de campaners a Ontinyent que tindrà lloc el 26 i 27 de setembre i de la que la colla empren una important inversió i treball. També fem un concert de campaners a El Callús (Barcelona) al mes d’octubre.

 

qui som 8

 

                 Arribada de la Petra i la Barbara, Agost de 2009

 

El 2010 celebrem de forma extraordinària el 50 aniversari de les festes de Moros i Cristians. Participem a la trobada d’Escoles en Valencià a Alfarrasí.

 

 

El 2011, després d’un malaurat trencament es construeix una nova campana de Santa Àgueda, els “Combregants” per al campanar de la Vila i es realitza una forta inversió tècnica i estructural per consolidar el Cant de la Sibil·la que cada any pren major assistència i participació. També restaurem el conjunt de campanes de l'Ermita de Santa Anna amb la incoproració i la recuperació de la campana menuda del conjunt "Casa de Ejercicios"

 

qui som 9

 

                                      Muntada campana dels Combregarts, Novembre de 2011

 

          Aquest mateix 2011 viatgem a Tierra de Lara, a la província de Burgos. Durant dos dies, es feien dies de portes obertes a esglésies i campanars. L'experiència va ser inoblidable.

noticia6 18

                                             Campaners a Tierra de Lara, Burgos. Maig 2011

 

L’any 2012, gracies a l’aportació de l’Excma. Diputació Provincial de Valencia aconseguim restaurar el conjunt de campanes de l’Hospital de la Beneficència i el 2013 encetem un llarg treball d’investigació sobre la campana del “Relonge” amb motiu del 450 aniversari del bornze que es conserva al campanar de la Vila junt a la recuperació del Gremi de Campaners, nova federació que acull totes les associacions de campaners de les nostres terres i del voltant amb un treball comú. No oblidem la intensa activitat que ens fa dur a terme la celebració del 350 aniversari de les festes patronals de la Puríssima amb la conmemoració d'una any sant marià.

 

qui som 14

 

                 Visita de la Ruta Gent Jove, Maig de 2012  

 

Al 2014 commemorem els 20 anys amb una exposició, a l'hora que arranca la restauració del conjunt de campanes de la Parròquia de Sant Rafel d’Ontinyent amb motiu del 50 aniversari; reaturació que finalitza el 2015.

 

Sant Rafel Muntada

                                           Muntada de les Campanes restaurades al Campanar de Sant Rafel. Febrer de 2015  

 

 

         El 2015 continua amb la benedicció de la nova Matraca per a l'església de Sant Miquel, que va ser colocada i estrenada el Divendres Sant d'aquell mateix any.

 

trebanella 1 

                                           Benedicció de la Matraca de Sant Miquel. Març de 2015

 

La Colla de Campaners d’Ontinyent ha pretès i pretén recuperar per l'ús quotidià i efectiu de l'ample ventall de tocs, vols i repics que, fins el desastrós procés d'electrificació de campanes que tingué lloc arreu de la Comunitat Valenciana en els anys 70, desaparegueren a la ciutat d'Ontinyent i provocà l'abandó més absolut de les nostres torres. Provem, amb la feina il·lusionada de cada dia de les 61 campaneres i campaners, tots ells ben joves, de conscienciar els valldaibaidins que ens volen escoltar de l'immens patrimoni que posseeixen, i de capgirar el tradicional poc respecte cap el nostre malmés patrimoni i cap a la gent que se'n preocupa.

Així, per nosaltres, la investigació es conjuga amb el toc, el manteniment, neteja, la restauració i la recuperació de tot allò relacionat amb les campanes i els campanars. Intentem promoure l'estima i la coneixença a nivell popular per les nostres campanes a través d'un gran nombre d'activitats variades, xerrades, exposicions, l'edició d'auques, dibuixos que són treballats a les escoles ontinyentines.

Les actuacions físiques passen per la restauració d'elements puntuals, basats en la rehabilitació correcta que assegure un ús racional d'uns elements sovint més amenaçats que no sembla...

            El nostre centre d'activitats i treball és la Torre de l'Assumpció, el Campanar de la Vila, un conjunt singular, tretze campanes amb un molt ric llenguatge encara vigent i una alçada de més de setanta-un metres que el fan un dels campanars més alts d’Espanya. Tots els diumenges hi realitzem visites culturals guiades.

Els tocs més importants que sonem cada any són de caire religiós. Sant Antoni Abat, Setmana Santa, amb els vols de les Trebanelles. Corpus, l'Assumpció Sant Miquel i la Puríssima. D'entre els tocs no quotidians cal destacar els Repics de Festa Major, les Rogatives per malalts, el toc a Tro, el de Combregars i el de Dolors de Part d'un conjunt de més de cinquanta tocs, vols i repics distints. Amb la signatura d'una Consueta d'ús de les campanes de la Vila el el 1998 es realitzaran de manera normal tocs com el de mort de Rei, Mort de Papa, sermó, elevació, Rauxa, i els tocs diaris en record de la Mare de Déu en les vespres i festes.

  

Però no sabem estar-nos quiets i la fal·lera campanera ens ha fet actuar fora d'Ontinyent. Ja siga fent Concerts, mostra de tocs diferents d'arreu la Vall d'Albaida, com ara el celebrat a Ontinyent mateix el 3 de març del 1997 en homenatge a Ausiàs Marc a petició de l'Ajuntament de la Ciutat, i a les Trobades d'Escoles en Valencià de la Vall d'Albaida o en commemoració dels 200 anys del campanar del Palomar el 27 de desembre del 1998, o bé, i amb una major normalitat, actuant com a recolzament tècnic de rectors i ajuntaments preocupats per l'estat de les seues torres i campanes. I intentem la promoció de noves colles a altres indrets de les nostres comarques, necessàries pel ressorgiment d’aquest art, per evitar la desaparició i l’oblit campaner. Tenim un campanar mòbil del qual hem mostrat tot el nostre treball a localitats com ara Calp, Novelda, Oriola, Banyeres de Mariola, Camp de Mirra, València, Ibi, Vall d’Uixó, Llíria, València, Onil, Agullent, Olleria, Castelló de Rugat, Sempere, Gandia, la   Vila Joiosa, Benidorm, l’Alqueria de la Comtessa, El Campello, El Callús, Os de Balaguer, Cocentaina, Alcoi, Alacant, Peníscola, Borriana, el Toro, Sagra, Pego, Sant Vicent del Raspeig, Sagunt, Bocairent, Atzeneta, Alfarrasí, El Palomar, Montaverner, Gandia, Riba Roja del Túria, Vil·la Joiosa, Crevillent, Quatretonda, Ceuta, Vallada, Picassent, Oliva, Godella, El Campello, Paterna, Aielo de Malferit, Torrent, Madrid, Vallada...

Acostumem a realitzar, dins els nostres estudis, catalogacions de campanes. A hores d'ara hem estudiat les més de 56 campanes d'Ontinyent, i les de les torres majors de tota la Vall d’Albaida

Així mateix, no deixem de banda altres aspectes de la nostra cultura, en absolut, participem en totes aquelles activitats en les quals el nostre recolzament o ajut puga ser necessari, sempre en defensa del nostre patrimoni social, lingüístic, patrimonial.... Actualment som titulars del Ball dels Cavallets d’Ontinyent.