Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Visites guiades al Campanar

  Visita agosto 2020

 cooltext1457128275    

Colla de Campaners d'Ontinyent

Des de 1994 vetlan per el patrimoni campaner de la ciutat.

Associació recolzada per: 

  Ajuntament Ontinyent Manual Corporatiu 2                     logohorizontal                    

 

Arriba el moment de citar la campana més estimada per tots, la Petra. A les portes d’haver celebrat el dia de Sant Pere, fem menció a una de les campanes conservada en la Guerra Civil i fosa a la ciutat de Barcelona. La campana de Jesús, l’Assumpció i Sant Pere tal i com indiquen les úniques epigrafies reflectides al bronze data de l’any 1881. Tots la coneguem com la Petra o la Petra Vella, femení de Pere, encara que el seu nom real formaria part d’un llarg debat, l’Assumpció es presenta com a nom més representatiu de la peça per dos motius: un perquè la imatge de l’Assumpció presideix la part interior central on figura la dedicació i l’altra per ser la campana major de l’Arxiprestal que du a terme l’Assumpció, nom que no apareix en cap campana de la torre. No obstant cal reflectir dues coses més, que la història i tot un poble la batejada com a Petra, per tant així es nomena.

petra 2

            La campana més gran de la ciutat va ser fosa per les mans de Buenaventura Pallés Armengol amb un diàmetre de 1370mm, una alçada de 1170mm i un pes aproximat de 1448Kg. Encara és conserva fragments del seu contrapès original, que du actualment la seua predesesora, sobretot la part central de pedra tallada en Montjuïc (Barcelona) conjuntament amb altres peces de fusta de carrasca totalment conservades. Actualment presenta un contrapès de fusta amb pi de Noruega restaurada i reparada d’un clevill l’any 1997 a Alemania essent el primer bronze a restaurar de la torre amb una prioritat màxima i que en les darreries del 2008 torna a reapareixer.

petra 3

Solia sonar de forma manual per part de la Colla de Campaners d’Ontinyent els dies de major solemnitat. Les seues diverses dedicacions li presenten una especial atenció al dia de Sant Pere Apòstol i a la Baixada de la imatge del Santíssim Crist de l’Agonia amb el conegut i esperat “solo de la Petra” escoltat per milers de devots sota l’atenta mirada de la imatge mentre ascendeix de la Plaça de baix fins a la Major. Com dèiem te un so esplèndid i únic escoltat cada dia amb les salutacions de la Mare de Déu marcant els tres Ave Maria a l’Alba, l’Àngelus i Cap-Vespre. Anuncia els dies de major solemnitat junt amb el Ximbolet el toc d’Elevació amb el pa i vi transformats en cos i sang de Crist, no deixant de banda el seu cridaner to que es converteix en trist únicament als tocs a mort especials i el dia d’ànimes. No cal parlar d’epigrafies, ja que no en té, sols les imatges citades al títol de l’article en les respectives parts interiors centrals junt a l’escut de Barcelona, això si, acompanyades d’unes anses antropomòrfiques. Parlar de la Petra és parlar d’una campana amb un meravellós só, solemne, fort i, lent per un sonar totalment manual.

petra 4

Per sempre, no t'oblidaran.