Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Visites guiades al Campanar

  Visita agosto 2020

 cooltext1457128275    

Colla de Campaners d'Ontinyent

Des de 1994 vetlan per el patrimoni campaner de la ciutat.

Associació recolzada per: 

  Ajuntament Ontinyent Manual Corporatiu 2                     logohorizontal                    

 

Aquesta setmana anem a parlar-vos de l’única campana que tenim a la Torre de l’Arcàngel Miquel, si eu sentit be, es l’única, i ara passe presentar-vos-la, la campana que hi ha esta dedicada a sant Just, i fins ací vos par-le jo.

just 3

Hola a tots, em diuen Sant Just, però tots em coneixen per com a la Campaneta de Sant Miquel, ja que soc l’única campana que viu en esta casa,  el que això compromet que jo soleta faig tot els tocs, aixina que sempre em sentireu, tocant cada dia a missa, fen els tocs d’elevació, sermó, tocant a mig vol per a commemorar els difunts, ja que en aquesta torre no celebrem grans festes, però en els voltejos manuals que em fan els meus amic, sone com a campana mitjana, ja que ells han fer renàixer al meu antic company, no es una campana, es un fre de camió, que tocaven els antics campaners, per a que no estagera soles, el conegut a tot el tossal de Sant Miquel com els “Plats de Sant Miquel”.

just 2

Tornant a mi, que soc la protagonista del campanar, jo vaig nàixer, suposadament a Atzeneta, per les mans del que va ser President d’aquell jurat, En Joan Bautista Roses, i vaig ser batejada a la plaça major d’aquesta la meva ciutat, en companyia de sis campanes més, però l’única d’aquest fonedor. El meu tamany es de 50 mm de boca, amb una altura de 490mm i un diàmetre de 500 mm, tot això fa que pesse  72 kilograms, aproximats, sense contar la meva truja de fusta, original, ja que  no he sigut mai electrificada, i espere continuar mols anys seguint tinguin una corda al batall.

just 4

Al meu cos sols porti  inscrit ONTENIENTE AÑO 1941, al mig peu entre dos cordons superiors i dos inferiors, i en la part central porti la creu, amb un agnus dei al centre, al lateral dret porti una custodia i al esquerre el relleu de la Puríssima, mentre que a la part interior esta la marca de fabrica, a estes altures, mols ja s’aureu donat conter que no porti el meu nom, ja que sols es conserva el nom a la acta de bateig.

just 6

Ara des de el mes de Març del 2015, visc en companyia de una trebanella nova, que roda incansable cada setmana santa, perquè jo en eixa època estic tan trist que no puc sonar, i d’eixe sonar a la nova trebanella, i una nova il·luminació que estan fent a ma casa per a que estiga mes visible en les grans festes, i mentrestant ací esperarem a que naixquen les quatre germanes que moriren en la guerra, i poder sonar en tot el resplendor, que es mereix el campanar, ma casa, i la plaça de dalt. I per a despedir-me sols vos faré una pregunta. Vos imagineu estar en la plaça major i sentir el campanar de la Vila, el Hospital i Sant Miquel tots al Vol o fer el recorregut de l’Ofrena per el carrer Major, i començar a sentir campanes a Sant Francesc, després a Sant Carles, Sant Miquel, i la Vila? No hi ha paraules per descriure aquest moments. 

just 5