Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Visites guiades al Campanar

  Visita agosto 2020

 cooltext1457128275    

Colla de Campaners d'Ontinyent

Des de 1994 vetlan per el patrimoni campaner de la ciutat.

Associació recolzada per: 

  Ajuntament Ontinyent Manual Corporatiu 2                     logohorizontal                    

 

Apleguem al final d’aquestes celebracions amb la més solemne, el Corpus, festivitat intensa i gran dedicada al cos de crist baix custòdia. Doncs bé, a la torre de l’Assumpció de Santa Maria tenim la gran satisfacció de tindre una de les poques campanes dedicades al Santíssim i conservada de les diferents malifetes ocorregudes a la Guerra Civil. Data de l’any 1802 tenint l’honor d’haver celebrat el seu 200 aniversari ara fa dotze anys. L’antiga funció com a campana del rellotge, funció de quarts, podria ser la causa clau de la seua permanència en la torre després de dita guerra. El seu fonedor te nom propi i conegut, encara que de generació ben diferent ja que fou fosa per les mans de Pasqual Roses.

santissim 2

Té una alçada aproximada de 930mm i un diàmetre de 1050mm essent la quarta campana més gran del conjunt amb un pes aproximat de 670kg. Les seues epigrafies son senzilles i clares, tan sols a la part superior es presenta l’any de la seua fosa com a únic text. La meravellosa Custòdia situada a la part interior central bateja el bronze amb aquesta imatge qui presideix la campana. Te una característica molt peculiar i digna d’admirar, les anses son antropomòrfiques, es a dir, les anses de successió del bronze presenten siluetes de cares amb expressions fetes d’una autenticitat esplèndida, poques campanes es fan amb aquest tipus d’art.

santissim 3

Hi són moltes les funcions que presenta degut a la seua dedicació. Com a caràcter cívic cal destacar l’antic toc de quarts accionat pel rellotge i ara realitzat per la campana de Santa Barbera degut al seu valor històric, aquest fet li provocava un toc prou excessiu junt amb altres perillant el trencament del bronze. Per altra banda, anuncia els diferents tocs de missa indicant el temps restant per a la celebració, participa als tocs a mort com a campana major de repic i al toc de l’Ave Maria. Respecte al volteig, anuncia qualsevol festivitat dedicada al Cos de Crist, no deixant de banda les vigílies, exposicions i elevacions del Santíssim Sacrament i de forma especial al Dijous Sant, els Combregars i Corpus Christi que actua com a solista junt amb la campana dels combregars a meitat de cada volteig general que és realitze als dies citats anteriorment. La seua activitat clau radica als mesos de juny dedicat al Cor de Jesús i Octubre en exposició del Santíssim. Voltejarà de forma solemne aquest diumenge a la processó del Corpus sempre que la Custòdia siga vista pel campanar de la Vila.

santissim 6

La campana va ser restaurada a finals de l’any 2001 per tal de celebrar un 200 aniversari en condicions. Per tant presenta un contrapès de fusta d’iroko d’estil valencià junt amb una ballesta per ser voltejada de forma manual als vols.

santissim 5