Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Visites guiades al Campanar

  Visita agosto 2020

 cooltext1457128275    

Colla de Campaners d'Ontinyent

Des de 1994 vetlan per el patrimoni campaner de la ciutat.

Associació recolzada per: 

  Ajuntament Ontinyent Manual Corporatiu 2                     logohorizontal                    

 

Eixim per primera vegada de la ciutat, fem un repàs a les campanes que habiten a les ermites del terme d’Ontinyent. Citem, la campana de Jesús i Maria de l’Ermita de Morera. Possiblement parlem de molt poques campanes no realitzades al litoral valencià als segles XVI / XX, ara ens resulta un cas i de ben estrany.

jesus 1

L’empresa Hijos de Murua de Gasteiz (Vitoria) va fondre la campana Jesús i Maria l’any 1915, únic bronze fet per a Ontinyent abans de la Guerra Civil durant el segle XX i, el més important, l’única campana que aquesta fonedoria ha donat vida en la Comunitat Valenciana. Aquesta empresa sols ha realitzat el canvi dels contrapesos de ferro a l’Arxiprestat de Santa Maria a principis dels anys vuitanta i la fosa d’aquesta campana.

jesus 2

És tracta d’un bronze de vuitanta kilograms de pes, amb una altura de 450mm i un diàmetre de 520mm. José i Valentina Pastor foren els padrins i sufragadors de la mateixa tal i com es reflecteix a les inscripcions que, a mes d’aquests noms junt a l’any, reflecteix frases com ara el nom  i emblema marià a la part de la façana així com l’expressió de Terciarios Franciscanos a la part interior de la teulada junt amb una Puríssima. El nom de Jesús només es radica amb la il·lustració del IHS al lateral dret abans del nom de Maria. Com a dibuixos, cal destacar un palmó i branca d’olivera en substitució de les tradicionals i habituals creus junt amb la marca del fonedor com a escut real i de text “patente / de i invencion”. Un conjunt floral adomassat i dit palmó, trenquen les quatre cares mes habituals ocupant les dues diagonals exteriors de la peça.

jesus 3

Dintre de l’estat de conservació de la campana, es va realitzar el canvi de truja per una novella a l'any 2008. L’estat del bronze en sí es prou satisfactori amb un bon manteniment a càrrec de la Colla de Campaners. L’ansa batallera no és molt segura i el batall és excessivament llarg colpejant massa baix.