Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Visites guiades al Campanar

  visites

 cooltext1457128275    

Les campanes:

El Santíssim

 santissim 1

 cooltext1457128275

Colla de Campaners d'Ontinyent

Des de 1994 vetlan per el patrimoni campaner de la ciutat.

Associació recolzada per: 

  Ajuntament Ontinyent Manual Corporatiu 2                     logohorizontal                    

 

Encara que aquesta setmana celebrem la festivitat de Sant Pascual Bailón, no existeix gran advocació sobre aquest sant a la nostra ciutat, és per això que el nom de la campana major de l’església de Sant Francesc prové segurament del padrinatge del bronze. La família Vidal Peiró, representada per els seus padrins Pascual Vidal Mora i Maruja Peiró Sant Andreu van tindre l’estima, fe i gratitud de pagar aquesta nova campana d’uns 910mm de diàmetre, 750mm d’alçada i 110mm d’espessor amb un pes aproximat de 436Kg, és a dir, un tamany perfecte per a les condicions arquitectòniques i patrimonials del campanar més antic de la ciutat.

pasqual 2

Respecte a les seues epigrafies, no podia faltar el seu nom, data de fundició així com l’autor del bronze representats a l’epigrafia terç de la següent forma: “T: (part interior central) San Pascual  Bailon / garlanda vegetal a tota la campana; M: (part exterior) creu amb bell relleu de Crist, (inici text, patr interior) Donación - familia Vidal Peiró / padrinos/ Pascual Vidal Mora / Maruja Peiró Santandreu / Iglesia de San Francisco / Onteniente 1987, (part centra ezquerra )marca de fàbrica, Fundición/de/Salvador Manclús/C. Industria 27/Valencia”.

pasqual 4

Encara que l’autor de la campana siga l’actual empresa encara existent Industrias Manclús S.C.V és te les seues sospites respecte a la fosa, ja que dita empresa solia encomanar els treballs de fundició a altres empreses del sector firmant la mateixa. Degut a l’època encara recent del bronze i a la ja desapareguda marca Roses, no sabem cert el fonedor però si altres dades d’interès com ara que aquesta campana, junt amb la inferior a ella nomenada Santa Cecília, formen fruit d’unes donacions que completaren el conjunt de la torre l’any 1987, essent un dels últims campanars en completar de la ciutat. Gràcies a aquestes dues famílies i a la gratitud i interès del consiliari del temple el Pare José Mifsud Fons qui ara les vetlla des de el mes alt de tots els regnes, dits bronzes voltegen sota una de les torres en millor estat de la ciutat, malgrat la història que presenta.

pasqual 5

L’estat de les campanes és prou bo, sobretot aquesta, però no deixem de citar una tasca encara pendent i que aquest bronze no ha pogut gaudir degut a que sols te 28 anys d’història i aleshores forma part de l’època de la modernització i deficient progrés elèctric de les campanes, ara molt millorat i avançat, el contrapès de fusta. Aquestes campanes necessiten una restauració dels seus jous a fusta, ja que és la única torre de la ciutat que encara son de ferro i necessiten un element aïllant de les vibracions per conservar, tal i com s’ha fet, aquesta peculiar i històrica torre.

pasqual 3