Estem a facebook: facebook-icon al twitter: twitter-icon a youtube: icono-youtube i ara també al instagram: logo instagram

Telèfon de contacte: 626 23 32 71    correu: colladecampaners@hotmail.com

Visites guiades al Campanar

  visites

 cooltext1457128275    

Les campanes:

El Santíssim

 santissim 1

 cooltext1457128275

Colla de Campaners d'Ontinyent

Des de 1994 vetlan per el patrimoni campaner de la ciutat.

Associació recolzada per: 

  Ajuntament Ontinyent Manual Corporatiu 2                     logohorizontal                    

 

L’any 1996 va nàixer a Ontinyent un altre conjunt de campanes, és tracta de l’espadanya de Sant Rafel que amb les meravelloses obres de reforma s’alçava un xicotet campanar necessari per a una parròquia i un barri que creix.

 

2 3

 

Feia dos anys de la última campana fosa per a Ontinyent a l’Ermita de Santa Anna i ara li tocava el torn a la parròquia mes jove de la ciutat. Dos noms i dues propostes giraven entorn a estes campanes, d’un soroll excel·lent i cridaner foses, possiblement, per el millor fonedor de campanes que hi ha a la península, Abel Portilla, de Gajano (Santander).

 

2 2

 

La més menuda d’elles es la de Sant Vicent Ferrer que tot seguit comentarem, amb el motiu dels 50 anys d'aquesta parròquia. Comentar aquesta campana és un símbol d’alegria per nosaltres i per a la parròquia però, una gran decepció per a qui ha volgut fer d’ella un negoci i mercat negre. En eixe mateix lloc, deuria d’estar una de les heretats que va rebre la parròquia de la Finca de Sant Vicent, és tracta d’una campana fosa l’any 1953 i que va impulsar a crear este campanar junt amb la voluntat dels llumeners de Sant Rafel que donaren vida a la campana gran en la seua dedicació.

 

2 4

 

Estem en busca de l’original campana, si com sona, encara que a les inscripcions de l’actual peça figuren tots els elements idèntics al bronze de 1953, es tracta d’una peça de 1996, del mateix pes 29 kg, un diàmetre de 370mm i una alçada de 330mm. Amb les úniques inscripcions de “San Vicente”(part superior) i “Onteniente 1953” (part inferior). Fins i tot la data no està canviada, un fet sorprenent. L’actual còpia porta a terme il·lustracions com ara una creu a l’estil de l’actual fonedor i una custòdia en la part interior central.

 

2 1

 

La pregunta que es fem molts és, perquè realitzar una còpia d’un bronze no històric de 1953 i fer desaparèixer l’original?, la nostra resposta gira entorn a que l’original campana no fora d’eixe any i ho sigues més antiga interceptant el seu valor per l’interessat que realitzà la maniobra de falsificació, un fet casual en campanes sobretot a la Guerra Civil i gens normal en la dècada del noranta. El nostre recent naixement i la confiança junt el meravellós caràcter d’En Lluis Espí preocupat desde el primer dia per el patrimoni campaner, no pogueren evitar la deficient maniobra i ara, a l’actual espadanya, gira una alegre campana cridant a l’oració i a la seua germana que algun dia tornarà a sa casa perquè no perdem mai l’esperança. Des d’aquestes línies volen fer cridar a la bondat de comunicar qui tinga la peça original, seria una molt bona acció que tots agrairíem.